Subkultura

Lavež kao rekvijem za institucije i ustanove

U slučaju “Čede Šintera” državni organi su zombirano sledili i na kraju samo konstatovali terenski učinak nevladinih organizacija i pojedinaca. Zašto?

Branko M. Žujović

Neko u jesenje dane voli da sluša Mocartov, a neko Verdijev “Rekvijem”. Subotičani su cele ove nedelje bili prinuđeni da slušaju lavež pasa “Čede Šintera”, kao rekvijem za svoje institucije i ustanove.

Nije moguće drugačije opisati zombiranu povorku državnih službi iza aktivista “Levijatana”, kao stečajnih upravnika ovdašnje ukupne policijske i inspekcijske istrage.

Kada su subotički aktivisti za zaštitu životinja zaustavili kamion Čedomira Petrodića, alijas “Čede Šintera”, pun pasa, nije se zvanično dogodilo ništa. Nikome ništa nije bilo posebno sumnjivo u službenom smislu, da bi se bacio na posao, ispitao i rešio čitav slučaj pre dolaska crnog kombija iz Beograda. Ni jedan državni organ Petrovića nije pitao ni za po’ lule duvana.

Kada je “Levijatan”, tim povodom, potom upao na Petrovićev salaš i odveo dvadesetak pasa, što je posebna priča o pravima i obavezama, policija je saopštila da, eto, nije pronašla ubijene pse. Kada je “Levijatan” sledeće večeri upao u zakupljenu Petrovićevu kuću u Gostivarskoj 26, što je još posebnija priča, pronašavši ubijenene pse, policiji je preostalo samo da to verifikuje, ispiše krivičnu prijavu, a potom i uhapsi Petrovića.

Kada su stanovnici Gostivarske i Ulice Grgura Peštalića mesecima zvali inspekciju i komunalnu policiju i pisali peticiju, to nikoga službeno nije zanimalo previše da bi preduzeo na vreme bilo šta. Ispostavilo se da je Petrovićevom komšiluku “Levijatan” rešio problem, umesto državnih službi.

Da se razumemo do kraja. Nisam ljubitelj “Levijatana”, niti imam naročito mišljenje o njima. Na žalost, dospeo sam u situciju da, zajedno sa svima vama, konstatujem da bez njih, takvih kakvi su, dopadali nam se ili ne, slučaj “Čede Šintera” ne bi bio rešen.

Ako je slučaj “Čede Šintera” radom na terenu rešavao „Levijatan“, dok su mu državne službe naknadno administrirale, kako je tek sa znatno ozbiljnijim igračima i društvenim predatorima? To je pitanje za sve građane, a posebno za prvog među nama čiji inicijali, zgodno za ovaj komentar, glase: A. V.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Buka nije zavičaj

Estrada se pandemično širi tamo gde kultura i umetnost ustuknu. Podgojeni decibeli od sinoć nisu nikakva veza sa zavičajem Branko M. Žujović Gradonačelnik je preksinoć

Detaljnije »

Tole, Kiš i Duranci

Za značajan broj sugrađana, među kojima je juče zauzeo počasno mesto, Tomislav Karadžić je personifikacija propasti gradske ekonomije i hibridnog uspona ličnog bogatstva, a fudbal

Detaljnije »

Prijavite se na našu mejling listu

Besplatno jednom nedeljno stizaće

Vam najvažnije vesti na mejl.

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.