blank

Od vikenda spavamo sat manje!

Dokaz da je stiglo proleće, bar kada je vreme u pitanju je i taj da se, između subote i nedelje, pomera sat.

blank
Foto: Malvestida on Unsplash

Prelazimo na letnje računanje vremena pa ćemo tako satove u noći između 30. i 31. marta, u 2 časa posle ponoći pomeriti na 3. To je novi ciklus koji počinje, a završava se 28. oktobra kada prelazimo na zimsko računanje vremena.

Spavamo manje, ali imamo duži dan – to je princip pomeranja sata. Jedini razlog je da bismo manje živeli u mraku, a više na svetlu.

Taj jedan sat koji dobijamo na leto nije bez posledica. Potrebno je neko vreme da bi se privikli, a meteoropate ga osete intenzivnije. Svako pomeranje ovoga tipa je svojevrsni stres na organizam, pa će u danima, nakon pomeranja sata, biti više razdražljivih, umornih i pospaih ljudi.

U subotičkom Zavodu za javno zdravlje, u Centru za promociju zdravlja, neminovno je „da se drugačiji probudimo“, jer svako takvo pomeranje je izbacivanje iz ravnoteže, iz uobičajenog ritma na koji je naš organizam navikao.

“Hormoni nam odlučuju o ritmu, to su hormoni sna i oni nas pripreme za odmor i rad u toku dana. Zato je potrebno vreme adaptacije na ovu promenu. Što je osoba mlađa, brže će se adaptirati, ali promenu ove vrste svi osete. Neko samo prve sedmice, a neko i dve do tri nedelje kasnije”, rekla je ranije dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnica Centra.

Iako je bilo predloga da se ukine pomeranje sata, Srbija će ostati među zemljama u kojima se kazaljke pomeraju u martu i oktobru.

Sat ne pomeraju u Rusiji, u kojoj se to radilo do 2011. godine, Kini, Japanu, Južnoj Koreji, dok se u Americi u državama u kojima ima mnogo sunčanih sati, kao što su Arizona i Havaji, sat takođe ne pomera.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.