blank

Radnička hronika u vreme kapitalizma

blank

Ko su radnici danas, da li su heroji ili žrtve, koja su njihova prava i da li ima empatije samo su neka od pitanja na četvrtoj večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu na kojoj je nastupilo Narodno pozorište Subotica sa predstavom „Radnička hronika” u režiji Veljka Mićunovića.

Predstava se bavi i položajem žene koja i dalje nije dovoljno vidljiva u savremenom društvu čime se dodatno naglašava raslojenost i obespravljenost radnika i radnica.

Od obećanja o udobonom životu u kapitalističkom društvu ostala je samo borba za golu egzistenciju u kojoj nema mesta za empatiju, ideale i osnovne ljudske potrebe. Besmisao savremenog čoveka prikazan je kroz razne metafore koje su ispovesti svakog radnika.

„Postavljaju se pitanja da li je radnik danas žrva ili heroj, protagonista ili antagonista. Danas imamo čudnu situaciju da radna mesta postoje, ali da su plate brutalno male i dolazite do toga da više nema ko da radi i šta bi bilo kada bi ti radnici zaista jednog dana prestali da rade“, rekao je režiser Veljko Mićunović.

„Ova predstava je nastala u jednom potpuno drugom vremenu, u vremenu pre opterećenosti pandemijom. To je bilo na drugom kontinentu i nije bila naša stvarnost. Danas kada gledamo predstavu stekli smo utisak da se ne radi samo o radnicima u fabrici nego smo i mi radnici u kulturi dovedeni na ivicu egzistencije“, rekao je dramaturg Slobodan Obradović.

Duboka raslojenost predstavljena je i kroz ženski lik kroz koji je prikazana dodatna problematika tranzicije.

„Mi čujemo kroz njihove monologe razne ženske sudbine. U sceni kada porodica jede pasulj i žena na pridiku kako je trebalo da bude ljući odgovari sa – Ko hoće ima još. Mislim da je taj položaj žene u našem društvu stao u jednu repliku na figurativan način. Žene i dalje nisu vidljive jer i dalje moraju da se bore za svoje mesto koje im po pravilu već pripada“, rekla je glumica Narodnog pozorišta Subotica Jelena Mihajlović.

Predstava je dobila ocenu 4.22, a poslednje večeri publika će moći da pogleda predstavu u koprodukciji novosadskog i budvanskog teatra Upotreba čoveka u režiji Borisa Liješevića.

Zoom Ue

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.