blank

Pogranična trgovina blokirana treću nedelju

blank
Sve što bismo zaradili, pa i više od toga, potrošili bismo na PCR test, a ne isplati nam se da idemo u desetodnevni karantin zbog jednog “povratka” u zemlju. Uzdamo se u najavu donošenja novih mera koje bi trebalo da nam omoguće odlazak do Segedina i povratak bez troškova za PCR testove, kažu sagovornici našeg portala

Protivepidemijske mere Vlade Republike Srbije, usvojene 15. decembra, koje su na snagu stupile u ponedeljak, 21. decembra, potpuno su blokirale pograničnu trgovinu malih subotičkih preduzetnika. Vlasnici malih trgovinskih radnji ili preduzeća, koji su robu dopremali uz odbitak poreza u Mađarskoj i minimalnu maržu, kao i oni koji su to činili bez registrovane firme, tri nedelje sede kod kuće zbog obaveznog PCR testa koji košta 9.000 dinara.

– Sve što bih zaradio, pa i više od toga, potrošio bih na PCR test, a ne isplati mi se da idem u desetodnevni karantin zbog jednog “povratka” u zemlju. Ljudi koji rade u Mađarskoj su u drugačijem položaju, jer imaju tamošnje radne dozvole, pa mogu da prelaze granicu – kaže neimenovani sagovornik našeg portala koji dovozi male količine prehrambenih proizvoda iz Mađarske.

Drugi sagovornik našeg portala, koji iz Mađarske dovozi obuću i odeću, kaže da je samo jednom bio u Segedinu za pomenute tri nedelje i to isključivo zbog toga što je u međuvremenu primio dovoljan broj porudžbina, odnosno da ne bi izgubio kupce. On takođe insistira da mu se ime ne pominje u javnosti.

– O zaradi teško možemo da govorimo ovoga puta. Otišao sam do Segedina samo da bih zadržao kupce. Laknulo mi je kada je broj porudžbina makar približno pokrio troškove PCR testa. U suprotnom, da sam otišao zbog manjeg broja kupaca, bio bih u potpunom gubitku. Sve što sam uradio za vreme primene tekućih mera, bilo je u cilju očuvanja posla – kaže naš sagovornik.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je na predlog Kriznog štaba sredinom decembra usvojila mere za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19. Prvobitno je planirano da mere stupe na snagu 20, ali je naknadno početak primene mera pomeren za 21. decembar.

Ulazak u Srbiju dozvoljen je isključivo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 časova. Državljani Srbije koji ne poseduju negativan PCR test moraju da budu u kućnoj izolaciji deset dana. Potom se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više nisu u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja prošle godine iznosila 6.000 dinara. Od 1. januara ove godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosi 9.000 dinara.

– Mislim da je država tokom praznika mogla da učini više, kako bi ipka omogućila malim trgovcima koji dva ili tri puta nedeljno odlaze preko granice da rade. Velike nade polažemo u najavu da bi uskoro mogla da bude doneta nova odluka Vlade Srbije kojom bi nam bilo omogućeno da nastavimo sa poslom – kaže sagovrnik našeg portala.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.