blank

Otvoren 30. Filmski festival Evropskog filma Palić (VIDEO)

YouTube video

Atmosfera koju nosi Filmski festival Palić neopisiva je za sve one koji rade godinama na ovom projektu, ali i za sve ostale koji dođu na Letnju pozornicu sredinom jula. Ni ovoga puta nije izostala prijateljska i nadasve stvaralačka energija koja obavija ovaj, 30. po redu Filmski festival Evropskog filma.

Filmska magija na magičnom Paliću dobija novu dimneziju, a ovaj jubilarni festival samo je dokaz nemerljivog uloženog rada sve ove godine.

Palićki festival podržan je od Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grada Subotice i programa Kreativna Evropa Media.

Čovek koji je svojim nesebičnim zalaganjem utkao sebe u palićki festival, direktor istog, Radomir Zelenović sa palićkom publikom ima poseban odnos. On je tvorac filmskog praznika na Paliću, vrsni filmski poznavalac, ali i čovek koji već trideset godina promoviše Palić festival kao mesto sastanka značajnih filmskih stvaralaca širom Evrope.

blank
Foto: Subotičke.rs

Dušan Kovačević, dramski pisac, scenarista i reditelj, predsednik Saveta festivala uručio je nagradu „Aleksandar Lifka“ našem uvaženom glumcu Bogdanu Dikliću uz reči da je Diklić jedan od najznačajnijih glumaca čije se replike iz mnogobronih filmova u kojima je odigrao svoje uloge, pamte i danas.

Bogdan Diklić ovogodišnji laureat festivala zahvalio se svim filmskim radnicima počevši od reditelja pa do vozača na setovima, bez kojih nijedno filmsko ostvarenje ne bi moglo da se uradi. On kao predstavnik svih ljudi koji rade na filmu, zahvalio se svima i tako im posvetio nagradu „Aleksandar Lifka“.

Miroslav Mogorović programski direktor i Nikolaj Nikitin selektor takmičarskog programa duo su koji decenijama obavlja odgovran posao, ali i izistinski uživa u teškom radu čiji se plodovi vide u sedam festivalskih dana.

Počinje se sa projekcijama u okviru Mladi duh Evrope, Severna Makedonija u fokusu, Novi mađarski film, Eco Dox, Novi evropski dokumentarni film, Studentski film, dok se u glavnom takmičarskom delu nastavljaju projekcije od 21 i 23 sata, kao i Paralele i sudari u bioskopu Abazija od 17 i 19 časova.

Uz festival je Gorki list, kao i decenijama unazad, a festivalski program prate radionice, muzički nastupi, izložbe. Kao zaključak koji se izvači iz godina postojanja festivala je neverovatan rad i energija koji se kriju iza kulisa festivala a budi zajedništvo, pripadnost i donosi novosti na filmskom planu širom Evrope.

Ako ništa drugo, sedam dana smo Evropa na Paliću.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.