Subkultura

Bolnica je ogledalo grada

Naprednjaci na predstojećem konkursu za direktora imaju priliku da isprave jednu od svojih najvećih grešaka u Subotici

Branko M. Žujović

Vara se moj poznanik koji smatra da su 1.342 potpisa, koliko je doktorica Katja Puleva prikupila proteklih dana zalažući se da novi direktor subotičke bolnice bude Subotičanin, anemičan javni odjek nezadovoljstva radom direktora Slobodana Puškara.

Puleva je potpise prikupljala bez logistike i političke podrške, u društvenom krugu čiji prečnik ne prelazi poznanike njenih poznanika i one koji su joj se sami javili.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!
Da je imala mogućnost da sprovede sistemski osmišljenu kampanju u svim naseljima, prikupila bi deset ili dvadeset puta više potpisa. Stoga su prikupljeni potpisi pre značajan uspeh doktorice Puleve i upečatljiv izraz gradskog nezadovoljstva, nego podbačaj rezultata projektovanog u dokolici hlada kafića.

Više od tri godine pišem o neslavnim pojavama i događajima u subotičkoj bolnici, ali je pojava lekara koji o lošem radu Slobodana Puškara govori javno i sa aspekta struke bila neophodna da se grad pokrene.

Da se samo petoro kolega doktorice Puleve ranije odvažilo da istupi i javno kaže kako u bolnici stvari stoje, te da sledstveno tome, kao pravi lekari, odbijaju da rade u lošim i ponižavajućim okolnostima, Puškar bi bio smenjen.

To se ipak nije dogodilo. Agonija je nastavljena u punom mandatu, iako bi lekari među prvima trebalo da preuzimaju odgovornost, umesto da ćiftinski kalkulišu i podređuju sebe jednom ipak malograđanskom strahu od predimenzioniranog ničega.

Pišem ovo zato što je bolnica ipak ogledalo grada. Stranačko dovođenje guvernera iz Novog Sada u Suboticu pokazalo se kao šamarčina ovdašnjem zdravstvu ne zato što je Puškar Novosađanin, već zato što nije ni blizu dorastao ulozi direktora.

Da sada ne nabrajam zbog čega sve, pisao sam o tome desetinama puta proteklih godina. To sada više nije ni važno. Važno je ono što će se dogoditi narednih nedelja i meseci.

Naprednjaci kojima je subotička bolnica ponovo pripala na predstojećem konkursu za direktora imaju priliku da isprave jednu od svojih najvećih grešaka u Subotici, uprkos očiglednim anomalijama sistema podele partijskog plena, ali ne bi trebalo ni da upadnu u zamku zavičajne podobnosti.

Oni naime ne bi trebalo više sebi da dozvole sramotu da u predizborne svrhe, kako je to bilo lane, svečano otvaraju centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici koji uopšte nema dozvolu za rad.

Subotičani koji su bili spremni da pred kamerama, zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom i samim Puškarom, svečano otvore nepostojeći centar, obmanjujući javnost na najbanalniji način, nisu budućnost subotičke bolnice ma koliko bili Subotičani.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Buka nije zavičaj

Estrada se pandemično širi tamo gde kultura i umetnost ustuknu. Podgojeni decibeli od sinoć nisu nikakva veza sa zavičajem Branko M. Žujović Gradonačelnik je preksinoć

Detaljnije »

Tole, Kiš i Duranci

Za značajan broj sugrađana, među kojima je juče zauzeo počasno mesto, Tomislav Karadžić je personifikacija propasti gradske ekonomije i hibridnog uspona ličnog bogatstva, a fudbal

Detaljnije »

Prijavite se na našu mejling listu

Besplatno jednom nedeljno stizaće

Vam najvažnije vesti na mejl.

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.